Orde op de weg

Verkeersregelaar in Nederland

Wat is verkeersbegeleiding?

Je kunt het je wellicht niet voorstellen. Maar een verkeersregelaar is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Denk hier bijvoorbeeld aan mensen met een handicap. Hierbij gaat het voornamelijk om mensen die niet meer op straat rondlopen omdat ze blind of slechtziend zijn. Verkeersbegeleiding kan een wereld van verschil voor ze zijn.

Verkeersbegeleiding is een professionele dienst die je helpt om te kunnen navigeren en het verkeer te beheren. Een verkeersregelaar is bevoegd om instructies op te dragen aan weggebruikers. Het is juridisch vastgelegd in onze wetgeving. Door verkeersregelaars en verkeersbrigadiers wordt het verkeer geregeld om de veiligheid van weggebruikers te garanderen. In deze blog lees je over de verschillende soorten verkeersregelaars in Nederland.

Soorten verkeersregeling

Er zijn verschillende soorten verkeersregelaars:

  • Beroepsverkeersregelaars

Dit zijn de verkeersregelaars bij tijdelijke verkeersmaatregelen. Denk hierbij aan sportwedstrijden, concerten, tentoonstellingen of horecagelegenheden. Je kunt een beroepsverkeersregelaar worden vanaf 18 jaar.

  • Transportbegeleiders

Deze mensen begeleiden vaak lange, hoge en brede transporten en schermen deze af voor andere weggebruikers. Je kunt doet doen vanaf 24 jaar.

  • Verkeersbrigadiers

Verkeersbrigadiers worden in de volksmond ook wel klaar-over of oversteekhulp genoemd. Vaak worden deze ingezet bij scholen om kinderen veilig te laten oversteken. Iemand van 10 jarige leeftijd mag al oversteekhulp zijn. 

  • Evenementenverkeersregelaar

Een evenementenverkeersregelaar is een verkeersregelaar die specifiek voor evenementen wordt ingezet. Evenementenverkeersregelaars kunnen vanaf 16 jarige leeftijd al werken.

Bij elke inzet van verkeersregelaars spelen er verschillende bevoegdheden, eisen en vorm van aanstelling. Je kunt zowel zelfstandig als voor een organisatie werken. Hier komen veel regels bij kijken.

Verkeersregelaar door de SVNL

SVNL staat voor Stichting Verkeersregelaars Nederland. Deze faciliteert praktijkexamens voor beroepsverkeersregelaar. Dit wordt gedaan door een politieambtenaar als examinator te koppelen aan het het opleidingsinstituut. 

Verkeersregelaars met ESG

ESG verzorgt verkeersregelaars tijdens evenementen. Wij zorgen met onze verkeersregelaars voor de openbare orde op de verkeerswegen. Een juiste doorstroming van het verkeer is belangrijk. 

Middels een verkeersplan begeleiden we auto’s naar de juiste plek en voorkomen we opstoppingen. Maak nu gebruik van onze dienst of solliciteer op de functie als evenementenverkeersregelaar!