Van evenementenbeveiliging naar

Security bedrijven in Nederland

Event Security Bedrijven Nederland

Event security bedrijven

Event security is een populaire term voor evenementenbeveiliging. Steeds vaker ontstaan er Engelse vertakkingen van Nederlandse woorden. Dat zie je terug in het bedrijfsleven, functietitels en ook bij benamingen voor studies. Denk maar eens aan de volgende woorden:
  • Klantenservice = Support
  • Verkoper = Business Developer
  • Hoogste baas = CEO
  • Hoofd financiën = CFO

Zo zijn er nog wel talloze andere voorbeelden op te noemen. Vandaar dat evenementenbeveiliging steeds vaker event security wordt genoemd. Dat deze woorden, functietitels en studie namen veranderen is nog niet zo spannend. De vraag is of de rol ook veranderd.

Klantenservice Event Security Group

Ontwikkeling event security bedrijven

In onze blog Trends en Ontwikkelingen evenementenbranche 2022 leggen wij uit dat het aantal evenementen toeneemt. Ook wordt daarin vertelt  de kwaliteit van hun beveiliging neemt toe. Veel organisaties organiseren evenementen voor een specifiek publiek, en binnen deze niche trekt het dan ook veel bezoekers. Afhankelijk van de niche wordt bij  evenementenbeveiliging naar Event Security gerefereerd. 

Een goede voorbereiding bij de benaming van dergelijke evenementen is dan ook iets waar over nagedacht worden. Het organiseren van een veilig en succesvol evenement vergt veel werk. Daarom is het belangrijk om over elk detail na te denken. Voor de meest belangrijke stappen hebben wij een checklist geschreven.

 

Risico’s bij evenementen

De meeste evenementen zijn niet bijzonder riskant. Toch nemen organisatoren voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat hun evenementen vlekkeloos verlopen. Dit doen ze door medewerkers van beveiligingsinstanties te huren. Zij zorgen voor het veilig managen van events. Dit komt omdat medewerkers van beveiligingsbureaus weten hoe ze mensen veilig kunnen houden bij deze evenementen. Bovendien hebben veel steden wetten en regels die organisaties verplichten om adequate veiligheidsmaatregelen te treffen voor deelnemers aan openbare evenementen. Organisatoren moeten deze regels volgen als ze problemen met de wet willen voorkomen.

 

Medewerkers bij security bedrijven

Organisatoren vertrouwen erop dat medewerkers van evenementen weten hoe ze mensen veilig kunnen houden. Zowel tijdens events als daarbuiten. Dit doen ze omdat de meeste organisaties contracten hebben met gekwalificeerde event security bedrijven. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor het organiseren en managen van alle aspecten van een evenement. Zij volgen alle veiligheidsvoorschriften van de overheid en de gaststad op. Dat begint vaak met een beveiligingsplan. De overheid stelt normen voor hoe elk evenement moet verlopen en publiceert die normen online. Dit maakt het voor gekwalificeerde medewerkers gemakkelijk om zich voor te bereiden op een evenement.

 

Nederland als beveiligingsland

Nederland staat bekend als een land van veiligheidsprofessionals – zelfs de burgers zijn goed thuis in procedures voor het beheer van (veiligheids)evenementen. Dit komt voort uit de geschiedenis van het land. Om zijn grondgebied te beveiligen, moest Nederland als militaire macht van de 14e tot de 16e eeuw strenge grenscontroles instellen. Tijdens de 2e Wereldoorlog in 1939 tot 1945 zag Nederland met eigen ogen wat er gebeurt als landen falen in het uitvoeren van plannen en veiligheidsoperaties. Als gevolg hiervan heeft Nederland een van ‘s werelds hoogste militaire dienstcijfers per hoofd van de bevolking op de leeftijd van 60 jaar en ouder.

 

Evenementenbeveiliging als vakgebied

Evenementenbeveiliging is een moeilijk vakgebied dat een zorgvuldige voorbereiding en competente medewerkers van security bedrijven vereist. De medewerkers van veiligheidsinstanties weten hoe ze mensen bij deze evenementen moeten beschermen, en de wet vereist dat regels worden gevolgd als een evenement niet wordt georganiseerd door een overheidsinstantie. Hoewel het moeilijk is, vereist succesvolle evenementenbeveiliging dat alle betrokkenen goed voorbereid zijn en bereid zijn om tijdig te handelen in noodsituaties.